fredag 16 mars 2012

Vanliga frågor!

Nu ska vi försöka svara på lite frågor :)

Hur bor vi?
- Vi bor i vad som kallas en Studio. Det är en etta (typ) med eget kök och eget badrum, men det är en uthyrningsdel i ett hus. Vi hyr av en kille som heter Simon och hans tjej som bor i huset ovanför oss. Vi betalar 250 dollar i veckan, vilket är ca 5000 kronor i månaden. Det kan låta dyrt, men vi har ett rätt billigt boende om man jämför med andra. Plus att vi är två, så vi betalar inte 5000 kr var.

Var bor vi?
- Stället vi bor vid heter Ferhill. Det ligger ca 10 minuter från stan med bussen. Det är i princip bara uppförsbacke hem från stan så det tar en stund att gå hem, det händer Tobias mer än vad det händer Nathalie :P. det tar ca 45 minuter från dörren ner till "kärnan" av stan och då är de nästan bara nerför.

Hur tar ni er fram?
- Går eller åker buss. Bussen är väldans dyr (lokaltrafik verkar vara dyrt var i världen man är). Nathalie betalar 35 dollar för 7 dagar och Tobias betalar 150 för en termin.

Finns det någon bra affär där ni bor?
- Där vi bor finns det en liten kiosk och en pizzeria. Om vi ska storhandla får vi åka ner på stan till en större butik eller åka buss 20 minuter till Frankton där den största butiken finns.

Är det dyrt?
-JA! Queenstown är som Nya Zeelands Disneyland och det är så himla mycket turister här så allt är dyrare här än resten av landet. När vi veckohandlar brukar vi hamna på 120 dollar. Då är det mjölk å bröd i veckan som vi får komplettera. Prismässigt är det som hemma i Sverige, kanske -5+  kronor. Det enda som är mycket billigare här är alkoholen. Då kan man få ett 12pack med whatever för 20 dollar, alltså 110 kronor.

Hur är maten?
- Bra. När vi handlar är det mesta lokalt så det kan oxå vara en anledning till att mycket är dyrt. Vi äter ute lite för ofta och vi har alltid tyckt det varit gott. Maten är precis som hemma, fast de är såklart mycket mer lamm här än vad Sverige har. Och det är kanske inte så konstigt. Grönsakerna här är TOKDYRT. Svårt att äta nyttigt och billigt.

Hur går det för Tobias i skolan?
-Det har varit en ganska körig första termin. Iallafall nu mot slutet av den. Vi har läst många olika kurser men termin 2 ska det bli färre och lite lugnare så det ser jag fram emot. Även om det har varit mycket uppgifter och sånt där som inte är världens roligaste så har det även varit en hel del utanför klassrummet som jag kan tycka ÄR världens roligaste. Hittills har det blivit lugeing, bungy jumping, canyon swing, mountain biking, shotover jet och en riktigt häftig kayak tur.
Det jag har gjort i klassrummet är till exempel Operations & risk management: Det kan man kalla som den teoretiska biten om att driva och leda en operation (aktivitet), Event planning: att i grupp planera och leda en aktivitet. I mitt fall blev det klättring. Sen har vi Financial planning: Bokföring kort och gott, skitsvårt ibland då man knappt förstår det på Svenska ens., Tourism marketing: Ganska intressant kurs om hur marknaden fungerar, vad den kräver och hur man kan behöva anpassa sin produkt beroende på vem man försöker att sälja den till. Cross cultural communications: Det är en rolig och intressant kurs om hur folk världen över fungerar utifrån sina olika bakgrunder, traditioner osv. Innehåller också lite sånt som kan vara bra att veta för att undvika konflikter mm.

Vad jobbar Nathalie med?
- Jag jobbar på ett ställe som heter Queenstown PlayCentre och på något som kallas After School Care/programme. Det är som en fritids med andra ord men det är barn från 3 olika skolor och är lite mer pedagogiskt inriktat. Så det jag gör att jag och en kollega går till den största skolan och hämtar barnen. De är från 5-12 år så det är väldigt blandat. Vi bockar av dom, tar på dom västar och går från skolan till Centret och det tar väl 10 minuter om de går ordentligt :P Sen har vi afternoon tea (mellis) innan vi har en pedagogisk aktivitet och frilek. Exempelvis är det lite blandat med kulturell bakrund hos barnen och de har svårt att förstå varandra. Så jag gjorde iordning ett QUIZ med olika länder. flaggor, huvudstad, var det ligger och sådär så barnen får lära sig lite oxå och känna sej lite stolta över sitt ursprung. :)  Det är mycket roligt när man väl är där. Det är mellan 20-30 barn och vi är 3 åt gången som arbetar.

Vad gör ni på fritiden?
- Ja, det finns inte så jättemycket att göra om man inte vill betala massor. Men vi spelar mycket frisbeegolf när vi har tid. Vardagarna pluggar Tobias mest och annars är det frisbeegolf. Det är gratis eftersom vi har våra egna diskar. Vi är ute och går olika tracks på helgerna om vädret är okej. Går ut nån helg här och där. Vi testar olika matställen, det har nog alltid varit ett stort gemensamt intresse :) Nathalie älskar att laga mat så att få inspiration utan att laga själv är alltid ett plus ;D

1 kommentar:

  1. Det var en uttömmande info må jag säga. Själv deltar jag i en jätteinsats i sökandet efter eventuellt överlevande efter det kraschade norska Herculesplanet i Kebnekaiseområdet. Vädret har varit mycket svårt, men nu har man efter ett och ett halvt dygn hittat flygplansdelar. Dock inga tecken på de fem som var i besättningen. Sökandet fortsätter.

    SvaraRadera